İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Zekeriya Öz, rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasının koordinatörlüğü dosyasından alındı. Dosya İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı'ya verildi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan yapılan açıklamada “yolsuzluk ve rüşvet” operasyonlarıyla ilgili 13 ve 21 Eylül 2012 ile 14 Şubat 2013 tarihlerinde 3 ayrı soruşturma başlatıldığı, soruşturmalarda sivil vatandaşların yanı sıra bir kısım kamu görevlilerinin de şüpheli olarak yer aldıkları belirtildi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, ‘yolsuzluk ve rüşvet” operasyonlarına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, ‘yolsuzluk operasyonu” olarak medyada yer alan soruşturmalar hakkında kısa bir açıklamaya ihtiyaç duyulduğu belirtilerek, üç ayrı soruşturmanın 13 Eylül 2012, 21 Eylül 2012 ve 14 Şubat 2013 tarihlerinde başlatıldığı bildirildi. Başsavcılıktan yapılan açıklama şu şekilde:
"a) Kolluk makamlarından gelen bilgiler çerçevesinde 13 Eylül 2012, 21 Eylül 2012 ve 14 Şubat 2013 tarihlerinde 3 ayrı soruşturma başlatılmış, bu soruşturmalarda sivil vatandaşların yanı sıra bir kısım kamu görevlileri de şüpheli olarak bulunmakta, soruşturmalardan ikisi genel olarak İmar Kanunu’na ve Kıyı Kanunu’na muhalefet etmek şeklinde olup, kamu görevlilerinin rüşvet aldığı ve görevi suiistimal ettiği iddiaları da bulunmaktadır.
b-) Bu soruşturmalardan birisi Memur Suçları Soruşturma Bürosu’nda görevli bir cumhuriyet savcısı tarafından, diğer ikisi kaçakçılık narkotik bürosunda görevli başka bir savcı tarafından yürütülmekte olup, bu savcılardan önce başka cumhuriyet savcıları da aynı soruşturmaları yürütmüş, büro değişikliği ve benzer sebeplerle savcı değişikliği olmuştur. Dosyalardan biri 12 Temmuz 2013 tarihinde, diğeri 22 Temmuz 2013 tarihinde şu an iki dosyanın soruşturmayı yapan cumhuriyet savcısına tevzi edilmiş, üçüncü dosya ise 2 Aralık 2013 tarihinde şu an soruşturmayı yürüten cumhuriyet savcısına tevzi edilmiştir.
c-) Soruşturmaların kapsamı, şüpheli sayısının çokluğu, gözaltındaki şüphelilerin işlemlerinin yasal gözaltı süresinde bitirilmesi gerektiği nazara alınarak ve delillerin tam olarak toplanıp, soruşturmanın kısa sürede ikmal edilmesi için önceden beri kapsamlı soruşturmalarda uygulanageldiği gibi bu soruşturmalara yardım etmek üzere de iki cumhuriyet savcısı daha görevlendirilmiştir. Yeni görevlendirilen cumhuriyet savcıları memurlar ve kamu görevlilerinin suçlarını soruşturmak için kurulmuş bulunan ‘Memur Suçları Soruşturma Bürosu ve Özel Soruşturma Bürosu’nda görevli olup, önceden beri memur ve kamu görevlilerinin soruşturmalarını yürütmektedirler.
d-) Yargı mercileri yasalar ve görevle ilgili iç düzenlemeleri çerçevesinde hakikatlerin ortaya çıkarılması ve yasal gereğinin yapılması için çalışmakta olup, yanlış anlamalara sebebiyet vermemek ve kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla bu kısa açıklama yapılmıştır. Kamuoyunun bilgilerine sunulur”.
"Yolsuzluk ve rüşvet” soruşturmasında bugün
Türkiye bugün de İstanbul’daki “yolsuzluk ve rüşvet” iddialarıyla ilgili operasyonu konuştu. Dün gözaltına alınan şüpheliler, bugün sağlık kontrolünden geçirilirken, soruşturmada flaş gelişmeler de yaşandı. Önce İstanbul Emniyet Müdürlüğünde görevli 5 şube müdürü görevden alındı. Görevden alınan Terörle Mücadele, Organize Şube, Mali Şube, Asayiş Şube ve Kaçakçılık Şube müdürlerinin yerlerine yenileri atandı. Ardından soruşturmanın koordinatörlüğünü yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Zekeriya Öz, dosyadan alındı. Dosya, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı’ya verildi. Hükümet kanadı da bir araya gelerek durum değerlendirmesi yaptı.
Hüseyin Çapkın operasyon için ne dedi?
İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasına ilişkin soruları yanıtsız bıraktı. Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, öğle saatlerinde İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ndeki makamına geldi. Çapkın girişte basın mensuplarının rüşvet ve yolsuzluk operasyonuna ilişkin sorularına yanıt vermeyerek makam odasına geçti.
Sadullah Ergin: 'Bu konuda herhangi bir şey olmadığını dün açıkladık'
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, İstanbul’da başlatılan ’yolsuzluk ve rüşvet’ operasyonu soruşturmasını yürüten cumhuriyet savcılarının görevden alınacağı iddialarına ilişkin, "Bu konuda herhangi bir şey olmadığını dün açıkladık" dedi.Adalet Bakanı Ergin, İstanbul’da başlatılan yolsuzluk ve rüşvet operasyonu soruşturmasını yürüten cumhuriyet savcılarının görevden alınacağı ve HSYK’nın bu amaçla olağanüstü toplandığı iddialarına ilişkin, "Bu konuda herhangi bir şey olmadığını dün açıkladık. HSYK da, biz de açıkladık. Herkes kendi işine bakıyor şuan" diye konuştu.
"Hukuk bir gün size de lazım olacak demiştik"
CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum, ’yolsuzluk ve rüşvet’ iddialarıyla ilgili soruşturmaya ilişkin, "Hep söyledik, ‘hukuk bir gün size de lazım olacak’ demiştik" sözleriyle değerlendirdi.3 bakanın oğlu ve iş adamlarının gözaltına alındığını söyleyen Batum, “Türkiye’de CHP’nin belli bir dönemden beri söylediği denetim eksikliğinin ne kadar büyük boyutlarda olduğu ortaya çıkmış oldu. Bu çocukların babaları bakan, bundan sonra bütün olanların bu bağlamda izlenmesi gerekir” diye konuştu.