Grip salgını tüm Türkiye’yi etkisi altına aldı. Gripten korunmak, hastalığa yakalandıysak da kolay atlatmak bazı besinlerle çok daha kolay.
• Sabun ve su ile ellerinizi sık sık yıkayınız.
• Bulaşma yollarından olan ağız, burun ve gözlere kirli ellerle temas etmekten kaçınınız.
• Yüzeyleri sık sık temizleyiniz.
• Yeterli ve dengeli besleniniz.
• Hasta kişiler ile yakın temastan kaçınınız. Kapalı ve kalabalık ortamları sık sık havalandırınız.
• Herhangi bir risk grubunda iseniz grip aşısı yaptırınız. (İçerisinde bulunduğumuz hafta itibariyle halen grip aşısı yaptırılması mümkündür ve risk gruplarının grip aşısı reçete edildiğinde Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmaktadır).
GRİBE KARŞI DAHA DİKKATLİ OLMASI GEREKENLER
• 65 yaş ve üzerindeki kişiler,
• Yaşlı bakımevi ve huzurevinde kalan kişiler,
• Astım dahil olmak üzere kronik akciğer ve kalp-damar sistemi hastalığı olanlar,
• Şeker hastaları,
• Kronik böbrek yetmezliği olanlar,
• Kan hastalığı olanlar,
• Bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar,
• 6 ay - 18 yaş arasında olup uzun süreli aspirin kullananlar.
• Sağlık çalışanları,
• Toplu alanlarda çalışanlar ve yaşayanlar
GRİP OLUNCA YAPILMASI GEREKENLER
Yukarıda sayılan hastalık risk gruplarındaysanız veya 65 yaş üzerindeyseniz hekime müracaat ediniz. Erken başlanan (ilk 48 saat) antiviral tedavi gribi önler. Ayrıca grip geçirdiğinizde belirtileriniz ağırlaşırsa (nefes darlığı, göğüs ağrısı, bilinç bulanıklığı, yüksek ateş, öksürük gibi belirtilerin ortaya çıkması) bir hekime başvurunuz ve tavsiyelerine göre gerekli ilaçları kullanınız.
ANTİBİYOTİKTEN UZAK DURUN
Antibiyotikler gribi tedavi etmezler bu nedenle hekim tavsiyesi dışında antibiyotik kullanmayınız. İstirahat ediniz. Bol sıvı tüketiniz. Hastalığı bulaştırmamak için mümkün olduğunca diğer insanlarla teması sınırlandırınız. Aksırma ve öksürme esnasında burun ve ağzı kağıt mendille kapatınız ve kullanılan kağıt mendili çöp kutusuna atınız. Kağıt mendil yoksa kol içi ile ağız ve burnunuzu kapatınız.
BUNLARI TÜKETİN
• Ihlamur
• Kuşburnu
• Adaçayı
• Zencefil
• Karanfil
• Kivi
• Karabiber
• Limon
Bu besinleri çay veya bal gibi karışımlarla tüketmek de mümkün.