TÜRKİYE'DEN AVRUPA'YA SERT TEPKİ "> TÜRKİYE'DEN AVRUPA'YA SERT TEPKİ "> TÜRKİYE'DEN AVRUPA'YA SERT TEPKİ ">

TÜRKİYE'DEN AVRUPA'YA SERT TEPKİ

ANTALYA GENEL Haber Girişi : 13 Haziran 2013 16:18
<font color=TÜRKİYE'DEN AVRUPA'YA SERT TEPKİ " />
Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye ile ilgili kararının gerçeklerden kopuk bir nitelik taşıdığını bildirerek, "Bu nedenle, bizim açımızdan bu karar yok hükmündedir" açıklamasında bulundu.
Dışişleri Bakanlığı Enformasyon Dairesi'nden, Avrupa Parlamentosu'nun bugün kabul ettiği 'Türkiye'deki durum' konulu kararla ilgili yapılan açıklamada, Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye'deki duruma ilişkin olarak bugün kabul ettiği kararın, demokrasinin güçlendirilmesi ve yaygınlaştırılması ortak hedefine zarar veren, gerçeklerden kopuk bir nitelik taşıdığı belirtildi. Açıklamada, "Bu nedenle, bizim açımızdan yok hükmündedir" ifadesine yer verildi. Türkiye’nin, uluslararası alanda demokrasi, hukuk ve insan hakları normlarının geliştirilmesine katkıda bulunan, belgelere taraf olma ve bunları uygulama konusunda kendisini ileri demokrasi olarak tanımlayan bir çok ülkenin önünde yer alan, özellikle bölgesinde demokrasi temelinde istikrar sağlanması hedefi bakımından örnek bir ülke olduğunun inkar edilemez bir gerçek olduğu belirtilen açıklamada şöyle denildi:

"Avrupa Konseyi’nin kurucuları arasında yer alan Türkiye’nin, özellikle son on yılda demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan hakları alanında kaydettiği kapsamlı ilerlemeler toplumsal yaşamın her alanında görülmektedir. Hükümetimizin bu konuda uygulamaları daha da ileri götürme yönünde güçlü iradesi sürmektedir. İfade, toplantı ve gösteri özgürlüğü, uluslararası insan hakları belgelerinde ve bu bağlamda Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde de ifadesini bulan demokratik haklar arasındadır. Hükümetimiz, bu hakların korunması ve geliştirilmesi konusunda tereddüde yer bırakmayacak kararlılıkla davranmaktadır. Bu yaklaşım, son olarak ülkemizde bazı demokratik talepleri dile getirmek amacıyla toplanan vatandaşlarımız için de geçerlidir. Öte yandan, uluslararası insan hakları hukukunun önemli bir boyutu da, şiddete izin verilmemesi ve önlenmesi, böylece, demokratik ortamın, kamu düzeninin ve vatandaşların hak ve güvenliklerinin korunmasıdır. Şiddeti caydırma, önleme ve şiddete başvuranları bağımsız yargıya sevk etme önemli bir demokrasi ve hukuk devleti yükümlülüğüdür. Esasen, son gelişmeler, Türkiye’de demokrasi bilinci ve kültürünün gelişme sürecinde ulaştığı eşiği de göstermektedir. Hiçbir ülke ya da ülke grubu Türkiye’ye bu konuda ders veremez. Türkiye’deki son gelişmeler, son yıllarda özellikle birçok Avrupa kentinde meydana gelen toplumsal olaylardan farklı değildir. Buna karşın, diğer olaylar bu kapsamda tartışılmaz ve bu yönde tepki gösterilmezken, Türkiye’deki durum hakkında gözlenen tartışmanın boyutları Türkiye’ye uygulanan çifte standardın yeni bir örneğidir. Avrupa Parlamentosu, diğer ülkelerdeki benzer olaylar konusunda neden tepki göstermediğini de açıklamalıdır. Avrupa Parlamentosu kararları ancak adil ve dengeli oldukları ölçüde amaçlarına hizmet edebilir."