İSRAİL'DEN RUSYA'YA ''İRAN'I DA ÇÖZ''

ANTALYA Haber Girişi : 21 Kasım 2013 09:24
İSRAİL'DEN RUSYA'YA ''İRAN'I DA ÇÖZ''
İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, İran’ın nükleer programına ilişkin sorunların, Rusya’nın Suriye konusunda gösterdiği yaklaşımla çözülmesini önerdi.
İsrail Başbakanı Netanyahu, Rusya’ya gerçekleştirdiği resmi ziyareti kapsamında başkent Moskova’daki Kremlin Sarayı’na gelerek Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü. Ağırlıklı gündemini İran konusunun oluşturduğu toplantıda Netanyahu, Tahran yönetiminin nükleer programına ilişkin sorunların Suriye’nin kimyasal silahlarına yönelik çözüme benzer, barışçıl ve diplomatik bir şekilde çözülmesi önerisinde bulundu.
İran’ın nükleer programını Suriye’nin kimyasal silahlara sahip olmasıyla kıyaslayan Netanyahu, Rusya ve diğer güçlerin Suriye’nin tamamıyla silahsızlandırılması yönünde ısrarcı olduğunu hatırlatarak, “Dünya güçlerinin Suriye’nin modern silahlarına yönelik tasarısından ciddi sonuçlar çıkarabileceğimizi düşünüyorum” dedi.
İsrail Başbakanı, uluslararası toplumun Suriye’nin kimyasal silah gücünü azaltmasına rağmen kapasitesini sürdürerek gelecekte daha fazla stok biriktirmesine izin verilmesini onaylamayacağına dikkat çekti. Netanyahu, “Uluslararası toplum, BM Güvenlik Konseyi’nin İran’a yönelik, uranyum zenginleştirmesinin durdurulması, santrifüjlerin tecrit edilmesi, zenginleştirilmiş materyalin İran’dan alınması ve Erak’taki reaktörün yok edilmesi tasarısının uygulanmasını yakından takip etmelidir” ifadelerinde bulundu.
İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ayrıca İran’ın nükleer aktivitesi ve “nükleer silahlar geliştirme girişimlerinin” İsraillilerin varlığına ve bütün dünyanın “barışı ve güvenliğine” tehdit oluşturduğunu yineledi.