"İLK KISMİ YÜZ NAKLİYDİ"

ANTALYA HABER Haber Girişi : 29 Aralık 2013 17:14
"İLK KISMİ YÜZ NAKLİYDİ" - RECEP KAYA'NIN YÜZ NAKLİYLE İLGİLİ KONUŞAN PROF. DR. ÖMER ÖZKAN, SON NAKİLİN İLK KISMİ YÜZ NAKLİ OLDUĞUNU VE RECEP KAYA'YA ŞANSIN BEŞİNCİ DONÖRDE GÜLDÜĞÜNÜ SÖYLEDİ
Türkiye'nin 7'nci yüz naklini gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibinin 4 saat 10 dakika süren ameliyatın ardından Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde beyin ölümü gerçekleşen Ali Emre Küçük'ün (34) yüzü 22 yaşındaki Recep Kaya'ya nakledilmişti. Operasyonun ardından Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde nakille ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Ömer Özkan, son yüz naklinin ilk kısmı yüz nakli olduğunu ve uygun naklin 5'inci donörde bulunduğunu belirtti. 
BEŞİNCİDE ŞANS GÜLDÜ
Bu işin bir altyapı işi olduğunu kaydeden Prof. Özkan, Recep Kaya'ya daha önce dört defa donör çıktığını fakat renk uyumu ve bazı sorunlar nedeniyle nakilin gerçekleşmediğini kaydetti. Kaya'nın naklinde 5'inci donörde yüzüne şans güldüğünü ifade eden Prof. Özkan, "Bu bizim yaptığımız ilk kısmı yüz nakliydi. Uzaktan çok sıkıntılı görünmüyordu ama bu hastanın yemek yememe gibi bir sorunu vardı. Kısmı yüz naklini planladık. Daha önceleri renk uyumu nedeniyle nakil yapılmamıştı. Bu hastaya beşinci kez şans güldü. Beşincisinde nakil ameliyatı yapıldı. Her zaman çıkan donörler uygun olmayabiliyor. Uzak bir noktadan uzun süren yolculuktan sonra nakli gerçekleştirdik. Bu bir serüven gibi oldu" dedi.
RECEP KAYA'NIN SAĞLIĞI İYİ
Türkiye'nin 7'nci ve Akdeniz Üniversitesi'nin 5'inci yüz nakli olan 22 yaşındaki Recep Kaya'nın sağlık durumu hakkında da bilgiler aktaran Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, hastanın bir iki gün içerisinde servis odasına çıkabileceğini kaydetti. Özkan, "Bu hastaya beşinci kez donör çıktı. Şu an ki durumu çok iyi şu anda uyanık bir şekilde. Yarın veya yarından sonra servise çıkarılabilir" şeklinde konuştu.
UZUN SÜRÜNCE TEHLİKELİ
Nakil yapılacak hastayla donörün uzak mesafelerde olmasının sorun olabileceğini kaydeden Özkan, bu nakilde yolculuğun sürdüğünü fakat tehlikeli bir durumun olmadığını kaydederek şöyle konuştu: "Nakil yolculuğu uzun sürünce dokunun tutmama riski vardı. Ama bunda öyle bir surum söz konusu değildi. İki saat daha gecikseydik yine bir sorun olmayacaktı. Ne kadar erken olursa o kadar iyi olur. Dünya da 4 tam yüz nakli yapan merkez yok. Recep Sert gayet iyi oldu. Son olarak orta büyüklükte bir ameliyat yaptık. Son durumu iyi. 15 güne kadar işimiz tamamen bitebilir".
"ÖMER HOCA BİZİM BALAMIZ"
Akdeniz Üniversitesi Rektörü İsrafil Kurtcephe ise Ömer Özkan ve ekibinin çalışmaları neticesinde Türkiye'nin dünya da tanınan bir ülke halinde geldiğini belirtti. Rektör Kurtcephe , Prof. Ömer Özkan'ın Azerbaycan'da yılın hekimi ödülünü aldığını ifade ederek şöyle konuştu: "Azerbaycan'da Ömer hocamız yılın hekimi ödülünü aldı. Azerbaycan da Ömer hoca için "Bizim balamız" şeklinde tabir edilmesi bizi mutlu ediyor. Artık sağlık alanında bu başarılar bizi dünya markası haline getirdi. Ömer Özkan bu millet için Allah'ın bir lütfudur."