DOMATESİN ÇİLESİNİ ANTALYA'LI ÇİFTÇİ ÇEKİYOR

ANTALYA HABER Haber Girişi : 07 Şubat 2013 08:40
DOMATESİN ÇİLESİNİ ANTALYA'LI ÇİFTÇİ ÇEKİYOR
Antalya’nın Demre ilçesindeki domates ve biber üreticileri basında çıkan haberlere tepki gösterdi.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, Ocak ayının zam şampiyonunun yüzde 51,26 ile domates olması ve yüzde 45,85 ile sivri biberin 3’üncü sıraya yerleşmesi, Türkiye’nin önemli domates ve biber üretim merkezlerinden Demre ilçesinde tepkilere neden oldu.
Komisyoncu Aydın Çeteci, domatesin 6 TL olduğunu televizyonlardan gördüğünü ama 1,20 TL’den alıcı bulamadıklarını belirtti. Domates alımı için pazarlık yapan tüccar Ali Koç da fiyatın 1,00-1,20 TL olduğunu söyledi. Domatesini satmaya çalışan Mehmet Karababa isimli çiftçi ise, “Domates 1,50 bile olsa bize hiçbir getirisi olmaz, domateslerimizi daha önce 1,70 TL’ye kadar satmıştık” dedi.

BU KADAR MALİYET İMKANSIZ
Demre Hali Yaş Meyve Sebze Komisyoncuları Derneği Başkanı Fahri Duran, fiyatların belirlendiği merkezlerden biri olan Antalya’nın Demre ilçesinde cinsi ve kalitesine göre 1,00 TL ile 2,70 TL arasında değişen fiyatlarla domates, biber, patlıcan ve kabak satıldığını, büyük kentlerde 4 katına yakın bir fiyatla tüketiciye ulaşmasını anlayamadıklarını söyledi.
Demre Hali Yaş Meyve Sebze Komisyoncuları Derneği Başkanı Fahri Duran, nakliye, komisyon ve ambalajlamanın bu kadar maliyet getirmesinin imkansız olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Türkiye’de ne zaman enflasyon sorunu olsa domates fiyatları ön plana çıkıyor. Üretici ve komisyoncu arkadaşların bahsettiği gibi Demre’de maksimum 1,30 TL’yi geçmiyor. Gerçekten böyle bir satış var mı biz bilmiyoruz. Yetkililere sesleniyoruz. Üreticinin sattığı domates fiyatı maksimum 1,30 TL’dir.”
Demre Hali’nde alıcıların beğendikleri ürünler hal esnafının ardiyelerinde paketlenip nakliyeye hazır hale getirildikten sonra üretici ile tüccarlar komisyoncuların eşliğinde arz-talep dengesine göre saat 09.00’da belirlenen fiyatları baz alarak ürünün kalitesine göre piyasa altı ve üstü farklarla anlaşmaları sağlıyor. Ardından komisyoncu, ihracatçı ve üreticilerden oluşan bir kurul toplanarak, çevre ilçe ve iller ile metropol hal fiyatlarının yanı sıra arz talep dengesi dikkate alınarak yeni piyasa fiyatları belirleniyor. Bu tutarlar üzerinden ürünler faturalandırılıp şehir dışına sevk ediliyor.