Cemil Çiçek, “Bu anayasayı biz yapmasak, meclis yapmazsa, kim yapacak? Yeni bir anayasa yapmazsak, çok ciddi anayasal sıkıntılar yaşanır” dedi.
“BİR ÜLKENİN BÜYÜKELÇİLERİNİN FAALİYET ALANLARI DA SINIRLIDIR”
Meclis Başkanı Cemil Çiçek, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Françis Ricciardone’nin açıklamalarıyla ilgili olarak, “Bir ülkenin büyükelçilerinin faaliyet alanları da sınırlıdır, konuşacağı konular da sınırlıdır. Bu kabul edilemez bir durumdur” dedi.
Ankara’da bir televizyon kanalının canlı yayın konuğu olan Meclis Başkanı Cemil Çiçek, gündemdeki konulara ilişkin açıklamalarda bulundu.
ABD'nin Ankara Büyükelçisi Françis Ricciardone’nin açıklamalarını ‘kabul edilemez’ şeklinde yorumlayan Çiçek, “Bir ülkenin büyükelçilerinin faaliyet alanları da sınırlıdır konuşacağı konular da sınırlıdır. Bu kabul edilemez bir durumdur. Kendisi de bu konuyla ilgili üzüntü duyduğunu ifade etmiş, Dışişleri Bakanlığı konuyu gündeme getirdi. Türkiye adına verilmesi gereken cevap neyse, bu hassasiyet çerçevesinde konu gündeme gelmiştir" dedi.
“BİZ YASAMA ORGANLARI OLARAK UZUN TUTUKLULUK SÜRESİ İSTEMİYORUZ”
Tutukluluk süreleriyle ilgili konuşan Çiçek, Türkiye’nin yargıyla ilgili düzenlemelerini çok net bir şekilde ortaya koyduğunu bunlardan bir tanesinin uzun tutukluluk süreleriyle ilgili olduğunu belirtti. Çiçek, “Eskiden tutukluluk için her hangi bir sınır yoktu. CMK’ya tutuklu süresiyle ilgili bir hüküm koyduk. 3. yargı paketinde yargının elini kolaylaştıracak düzenlemeler yaptık. Biz yasama organları olarak uzun tutukluluk süresi istemiyoruz. Yasama talebini ortaya koyar bundan ne anlayacağı yargının işidir” şeklinde konuştu.
Çiçek, “Geçmişte Yasama ve Yürütme tartışma konusuydu. Bugün Yargı tartışma söz konusu. Dört parti bugünkü sistemde değişiklik öneriyor. Bu çok önemli. Bu haliyle acaba Türkiye; yasama-yürütme dengesi tam oturmamış olarak yoluna nasıl devam edecek?” dedi.
“3 DÖNEM SÜRESİ DOĞRU BİR KARARDIR”
Meclis Başkanı Cemil Çiçek, partisinin 3 dönem seçilme kararını, siyasette hücre yenilenmesi ve partinin kendi iç dinamikleri açısından doğru bulduğunu belirtti.
Çiçek, tutuklu askerlere MİT Müsteşarı Hakan Fidan'a soruşturma izni örneğinde olduğu gibi bir formülün mümkün olup olmayacağı sorusuna; bunun bir yol olabileceğini, ancak tasarı geleceği için hükümetin kabul etmesi gerektiğini söyleyen Çiçek, konuşmasına şöyle devam etti:
Çiçek, şunları kaydetti:
“Şu ana kadar çıkardığımız yasalarla, daha iyi yorum yapılsa, hukuki yorum yapılsa bu kadar sıkıntı yaşanmaz. Yüksek yargı başkanlarının açıklamaları doğrultusunda içtihat oluşturulsa bu kadar sıkıntı yaşanmaz. Biz her şeyi kanun çıkararak çözmeye çalışıyoruz. Kanun çıkarırken genel ve eşit düzenleme yapmaya mecbursunuz. Birkaç gün evvel 15 bine yakın mahkum, cezaevinde kalma süresi 1 yıldan az kaldıysa tahliye edilmedi mi, demediniz mi? ‘kadına karşı şiddet uygulayanlar nasıl çıktı?’ Süresinin bitmesine bir yıldan az kalanların tahliye edileceği hükmünü koyduğunuzda beğendiğiniz de çıkar, beğenmediğiniz de çıkar. Yargı, yasama organını bu tür sıkıntılara muhatap etmemeli. Bunun da yolu yüksek yargının iyi içtihat oluşturmasındadır.”
Kadın cinayetleriyle ilgili konuşan Cemil Çiçek, Bunun Türkiye’nin ayıbı olduğunu belirten Çiçek, “Bu bir vahşettir bu insanlık dışı işlenen fiillerdir. Bu olaylar bir şeyi daha ortaya koyuyor. Yasa çıkararak bu işleri çözmek tek başına yetmiyor. 8-10 sene içerisinde kadına yönelik şiddet, töre cinayetleri dahil en ağır cezalar verilmeye çalışıldı ama buna rağmen belli ki kanun çıkararak çözmek yerine bir taraftar kanun çıkaralım öbür taraftan da bu zihniyetin değişmesi lazım” dedi.
Mecliste 3. dönemini yaşayan Çiçek, Arınç gibi torun mu bakacağı sorusuna ise, 3 dönem süresini doğru bulduğunu, hücre yenilenmesinin parti içi açısından yenilenme açısından doğru bir karar olduğunu, şimdi söyleyemediklerini o zaman daha rahat bir şekilde söyleme imkanı bulabileceğini belirtti.