BÜYÜKŞEHİR'İN SAĞLIKLI TOPLUM ÇALIŞMASI
- ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NİN KONFERANSLARLA SAĞLIKLI TOPLUM OLUŞTURMA ÇALIŞMALARI KAPSAMINDA KEMİK VE EKLEM YARALANMALARI İLE İLGİLİ TOPLANTI DÜZENLENDİ
Antalya Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı'nın halkı bilgilendirme toplantıları devam ediyor.
Bu kapsamda Antalya Kültür Merkezi'nde (AKM) "Kemik- Eklem Yaralanmaları" konulu bir toplantı düzenlendi. Toplantıya Prof. Dr. Ahmet Turan Aydın, Prof. Dr. Mustafa Ürgüden, Prof. Dr. Merter Özenci, Doç. Dr. Haluk Özcanlı konuşmacı olarak katıldı.
Konferansın moderatörlüğünü yapan Prof. Dr. Ahmet Turan Aydın, sağlıklı toplum anlayışı benimseyen Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın'a teşekkür etti. Tüm yerel yönetimlerin sağlıklı çevreler oluşturması gerektiğini dile getiren Aydın, Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin bunu başardığını kaydetti.
AYAK BİLEĞİ HASTALIKLARI
Prof.Dr.Ahmet Turan Aydın, ayak bileği ve diğer eklem hastalıkları konusunda bilgi verdi. Ayaklarda oluşan hasarlarda topuklu ayakkabılar, kilo ve sigaranın etkili olduğunu belirten Prof.Dr. Aydın, ayak burkulmasına sıkça rastladıklarını söyledi. Prof.Dr. Aydın, ayağın sık sık burkulmasının bel fıtığının belirtisi olabileceğini, ayak bileği burkulmalarında çoğunlukla ameliyatsız tedavi uyguladıklarını belirtti.
EL BİLEĞİ VE DİRSEK HASTALIKLARI
El bileği ve dirsek hastalıkları konusunda ise Doç. Dr. Haluk Özcanlı bilgiler verdi. Dirsekte en sık görülen hastalığın tenisçi dirseği olduğu vurgulayan Doç.Dr. Özcanlı, hastalığın belirtilerinden birinin kavrama gücünde azalma olduğunu söyledi. El bileği ve dirsek hastalıklarında öncelikle fizik tedavi ve ilaç kullanımını önerdiklerini ifade eden Doç.Dr. Özcanlı, son aşamada cerrahi uygulamaya geçtiklerini belirtti.
KALÇA SORUNLARI
Prof. Dr. Mustafa Ürgüden de kalça sorunlarını ele aldı. Kalçaya yönelik sorunları yaş gruplarına göre ayırmak gerektiğini kaydeden Prof.Dr. Ürgüden, kalça çıkığının düzgün tedavi edilmezse ileri aşamada ameliyat yaptıklarını söyledi. Kalça kaymalarının tombul çocuklarda daha çok olduğunu vurgulayan Prof.Dr. Ülgüden, yaşlılarda kalça ile ilgili sorunlarda temel faktörlerden birinin kemik erimesi olduğunu dile getirdi. Prof.Dr. Ürgüden, "Kalça kırığını azaltmak için kemik erimesi mutlaka tedavi edilmeli, aktiviteler artırılmalı, evlerde kaymaz materyaller kullanılmalı" diye konuştu.
OMUZ VE DİZ PROBLEMLERİ
Prof. Dr. Merter Özenci ise omuz ve diz problemleri hakkında vatandaşları bilgilendirdi. Omuz çıkığına sık rastladıklarını dile getiren Prof.Dr. Özenci, omuz çıkığının gençlerde daha çok görüldüğünü söyledi. Omuz çıkığının 25 yaşından önce olması durumunda hayat boyu tekrar etme olasılığının yüksek olduğunu ifade eden Prof.Dr. Merter Özenci, dizde ise en fazla menüsküs yırtığına şahit olduklarını, menüsküsü dizden çıkarma yöntemi yerine tedavi etmeyi tercih ettiklerini kaydetti.