ANTALYA'DA SOĞUK HAVA ÇİÇEK İHRACATINI VURDU

ANTALYA HABER Haber Girişi : 23 Aralık 2013 06:43
ANTALYA'DA SOĞUK HAVA ÇİÇEK İHRACATINI VURDU
Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, Türkiye’nin en önemli kesme çiçek ihracat merkezlerinden Antalya’da soğuk hava nedeniyle çiçek ihracatının yüzde 40 azaldığını söyledi.
Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, Türkiye’nin en önemli kesme çiçek ihracat merkezlerinden Antalya’da soğuk hava nedeniyle çiçek ihracatının yüzde 40 azaldığını söyledi.
Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, yeni yılın yaklaşmasıyla birlikte hareketli günler yaşadıklarını belirtti. Avrupa’ya önce Noel, ardından yılbaşı için kesme çiçek sevkiyatlarının başladığını kaydeden Bağdatlıoğlu, "Hummalı bir çalışma yapıyoruz. Geçen yıl 50 milyon dal kesme çiçek ihraç etmiştik ama bu yıl maalesef 40 milyon dalda kaldık. Gerçekten soğuk bir havadan çıktık. Bu da verimimizi düşürdü. Avrupa’da da bir kriz yaşandı. Hem ekonomik kriz hem de onlarda da havaların soğuk gitmesiyle tüketimlerde bir düşüş oldu" diye konuştu.

48 ÜLKEYE İHRACAT
İhraç ettikleri kesme çiçek ihracatında düşüş olsa da parasal anlamda bir kayıplarının olmadığını dile getiren Bağdatlıoğlu, "Geçen yıl bu dönemde 10 milyon dolarlık ihracat yapmıştık. Bu yıl da 8 milyon doları geçtik. Umut ediyorum sayımız az olsa da son sevkiyatlarla parasal anlamda bir zararımız olmaz. En çok bu dönemde Avrupa’ya ihracat yapıyoruz. Avrupa’nın Noel günü çiçekleri Türkiye’den. Kırmızı ve beyaz renkler çok talep gördü. Karanfilin yanında gerbera ve yeşillikler ihraç ediyoruz. Geçen yıl İngiltere birinci sıradayken bu yıl da Hollanda birinci sırada. Romanya, Rusya gibi ülkeler de önemli pazar sahamız. Bu dönemde 48 ülkeye ihracat yapma şansı yakaladık. Bu dönemden sonrada kısa Noel günü ve yılbaşına gününe az kala geçen yılki rakamları geçeriz" dedi.

"İÇ SEVKİYAT BAŞLIYOR"
Avrupa’da çiçek tüketiminde süper marketlerle çalışıldığını belirten Bağdatlıoğlu, "Süpermarketler de bukete yöneldi. Buketin merkezi ise Hollanda’dır. Hollanda buketlemenin merkezi. Biz daha önce giremediğimiz Fransa, Polonya gibi Orta Avrupa ülkelerine girebiliyoruz ama bunun özel bir nedeni yok. Pazar ve iklim durumuna göre değişiyor. İngiltere gerçekten iklimden etkilendi. Tüketiciler bu durumda süpermarketlere gidemedi ama onu Hollanda ile telafi ettik" şeklinde konuştu.
Bağdatlıoğlu sözlerine şöyle devam etti:
"İç pazarda sevkiyatlarımız başlıyor. Yılbaşı çiçek tüketimi için önemli bir gün. İstanbul’da yılbaşında çok tüketiliyor. İstanbul'da 4 dolarlık şimdi 20 dolara çıktı. Bunun yanında ithalatı da getirdi. İhracat yapacağız derken, farklı çiçeklerin ithalatı yapılmaya başlandı. Bunun sevindirici yanı var, üzücü yanı var. Bu çiçekleri biz üreterek ihracat yapıyoruz. Üzücü yanı ise döviz kaybına uğruyoruz. Yılbaşı ve yeni yılda ithalatı daha da düşürmeye çalışacağız. Türkiye’de olan ek ürün bence çiçektir. Hem sevgiyi güzelliği anlatması, hem de ülkeye kattığı katma değerler açısından. İşsizliğe çare oluyor."
Soğuk havanın çiçek üretimini etkilediğini kaydeden Bağdatlıoğlu, "Soğuk havadan ve dolu yağışından çiçekleri korumak gerekiyor. Rengini kalitesini korumamız gerekiyor. Çiçek sektörü bu dönemi minimum zararla atlattı ama soğuk hava nedeniyle yüzde 30-40 oranında düşüş oldu" diye konuştu.