Askerlik görevini yaparken şüpheli şekilde ölen askerlerin aileleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sundukları ‘Terör Mağdurları Yasası’ kapsamında ....
Askerlik görevini yaparken şüpheli şekilde ölen askerlerin aileleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sundukları ‘Terör Mağdurları Yasası’ kapsamında askerlik görevini yaparken şüpheli şekilde ölen askerlerin yakınlarının da bu yasadan yararlanması için sundukları teklifin kabul edilmemesi durumunda açlık grevine gideceklerini söyledi.
Askerlik görevini yaparken şüpheli şekilde ölen askerlerin ailelerinin kurduğu Şüpheli Ölümler ve Mağdurları Derneği Başkanı Oktay Can, Başkan Yardımcısı Rıza Doğan ile dernek avukatı Ahmet Çevik, TBMM sundukları ‘Terör Mağdurları Yasası’ kapsamında Askerlik görevini yaparken şüpheli şekilde ölen askerlerin yakınlarının da bu yasadan yararlanması için sundukları teklif hakkında basın açıklaması yaptı.
TBMM’de ziyaretlerde bulunduklarını belirten Can, “2 bin 221 asker için bu derneği kurduk. Üç gün önce TBMM’de bakanlar, grup başkanvekilleri ve milletvekilleriyle görüştüm. Görüşmelerde TBMM görüşülen torba yasasında Terör Mağdurları Yasası kapsamında askerlik görevini yaparken şüpheli şekilde ölen askerlerin yakınlarının da bu yasadan yararlanması için hazırladığımız dilekçeyi sunduk. CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu da bu dilekçeyi yasa tasarısı olarak TBMM’ye sundu. Bu yasadan askerlik görevini yaparken şüpheli şekilde ölen askerlerin aileleri yer almadığı zaman biz Ankara'da ölüm orucuna gireceğiz” diye konuştu.
"BEŞ YILDIR KİMSE YANIMIZDA OLMADI"
Yasa Tasarısı ile BİMER’de başvurduklarını kaydeden Can, “BİMER’e dilekçe yazdık. Dilekçede bu torba yasasında bizler yer almadığımız durumunda Milli Savunma Bakanlığı ile Genelkurmay Başkanlığı önünde ölüm orucuna başlayacağımızı bildirdik. 5 yıldır kimse yanımızda olmadı” dedi.
Şüpheli Ölümler ve Mağdurları Derneği avukatı Ahmet Çevik ise, “Resmi kayıtlarda olan 2 bin 221 aile adına şu an görüşülen Torba Yasası kapsamında ‘Terör Mağdurları Yasası’ kapsamında askerlik görevini yaparken şüpheli şekilde ölen askerlerin yakınlarının da bu yasadan yararlanması için yasa önerisi dilekçe hazırladım. Tanrıkulu da bu dilekçeyi yasa tasarısı olarak TBMM’ye sundu. Askerlik görevini yaparken şüpheli şekilde ölen askerlerin aileleri ‘terör mağdurları yasası’ kapsamında yararlanmasını istiyoruz” dedi.
Ailelerin bu durumdan mağdur olduğunu belirten Çevik, “Aileler çocukları hayatlarını kaybettiğinde kendileri de ölmüştür. Bir aile Ankara 4. İdare Mahkemesi'ne başvurarak hakkını almıştır. Bu zamana kadar verilmemiş bir karar verildi. Asker ya da şüpheli ölümler vazife malülü sayıldı. Bu bir emsaldir. Umarım yargı bunun ardında durur ve devamı gelir” diye konuştu.