Antalya'da Gezi protestolarında tutuklanan 3 kişi, 4 ay sonra tahliye edildi.
Antalya'da Gezi Parkı protestoları nedeniyle haklarında dava açılan ve 2 Ekim 2013 tarihinde tutuklanan Ayşe Deniz Karacagil (20), Murat Sezgin (20) ve Mustafa Cihan Yılmaz (25) ile tutuksuz yargılanan Ali Karakuş ve Leyla Nuyan, Antalya 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıktı. Katılımın yoğun olması nedeniyle Adliye Konferans Salonu'nda görülen duruşmada, 50 avukat sanıkları savunmak için hazır bulundu.
Tutuklulardan Mustafa Cihan Yılmaz ve Murat Sezgin salona slogan atarak girdi. Salonda sanık yakınları da slogan atınca Mahkeme Başkanı Şenol Demir salonu boşaltma uyarısında bulundu. Duruşmaya katılan bazı izleyicilerin, 'Tutuklu sanık Ayşe Deniz Karacagil'in taktığı kırmızı fuların iddianameye suç unsuru olarak girmesi nedeniyle mahkemeye kırmızı fular takarak geldikleri görüldü.
Duruşmada ilk olarak 58 sayfalık iddianame okundu. İddianamede müşteki olarak görülen Büyükşehir Belediyesi'nin avukatı Ramazan Oral, kurum olarak söz konusu olaylarda zarara uğramadıklarını ve şikayetçi olmadıklarını söyledi. Bir diğer müşteki Kepez Belediyesinin avukatı Melek Sırmacı ise belediye olarak maddi zarara uğradıklarını belirterek, sanıkların ceza almasını istediklerini söyledi.
28 SAYFALIK İFADE VERDİ
Sanıklardan Murat Sezgin, mahkeme heyetine 28 sayfalık yazılı savunmasını okudu. Suçlamaları kabul etmeyen Sezgin, "Kamu mallarına da zarar vermedim. Büyükşehir Belediyesi ve Muratpaşa Belediyesi şikayetçi değildir. Herhangi bir gruba önderlik etmem söz konusu değildir. Atılan gazlardan etkilenmemek için yüzümü kapattım. Kimliğimi gizlemedim. Gizlesen zaten sokağa çıkmam. MLKP'ye ait slogan atmadım. Polise taş atmam ise asılsız iddialardır" dedi.
Mustafa Cihan Yılmaz da 12 sayfalık savunmasını okuyarak, "Devrimci İşçi Partisi yöneticisiyim. Antalya sorumlusuyum. MLKP'nin çağrısı ile meydanlara gelmem doğru değildir. Yol kapatma gibi bir olayımda yoktur. Kimseyi galeyana getirmedim. İzlenilen görüntülerde polise taş atmadığım, vurmadığım görülecektir. Herhangi bir örgüt üyesi değilim. Ama parti yöneticisi olarak ve halk hareketi olarak düşündüğüm Gezi olaylarına katıldım. Kamu malına zarar vermem veya polise mukavemet etmem söz konusu değildir" dedi.
Ayşe Deniz Karacagil ise mahkemede 20 sayfalık savunma yaparak suçlamaları kabul etmedi.
Tutuksuz sanıklardan Leyla Nuyan'ın suçlamaları kabul etmeyerek 2 sayfalık kısa bir savunma yapması üzerine Mahkeme Başkanı Şenol Demir'in "Mahkemeden sonra gel benden bir çay iç" esprisi salonda gülüşmelere neden oldu. Tutuksuz sanıklardan Ali Karakuş da, suçlamaları kabul etmediğini bildirdi.
Mahkeme heyeti, sanık ifadelerinin ardından müşteki olarak salonda bulunan 17 polise söz verdi. Sanıkları tanımadıklarını söyleyen polisler, şikayetçi olmadıklarını ifade etti. Polisler, araçlarına ve kendilerine zarar veren şahısların tespiti halinde şikayetçi olduklarını ileriki davalara katılmayacaklarını bildirdiler.
Mahkeme heyeti, tutuklu bulunan 3 sanığın adli kontrolle tahliyelerine karar verdi. Sabah 10.00'da başlayan mahkeme 22.00 sıralarında sona erdi. Davanın 3 Nisan 2014 tarihinde devam edilmesi kararlaştırıldı.
AİLELERİN TAHLİYE SEVİNCİ
Kararın açıklanmasının ardından salondakiler büyük sevinç yaşadı. Ayşe Deniz Karacagil'in babası Ömer Faruk Karacagil, kızının tahliyesine çok sevindiğini belirterek, "Adalet burada çözüldü. Halkımız kazandı. Kızım içerideydi ama her hafta kızımı ziyaret ettim. Onu yalnız bırakmadım. Kızımı şimdi Alanya'dan gidip alacağım" diye konuştu.
Ayşe Deniz Karacagil'in annesi Nuray Erçağan ise, "Hepimiz kazandık. Kazanan hepimiz olduk. Gezi davasında küçük bir taş atan herkes burada. Demokrasi kazandı. Türkiye halkaları kazandı" dedi.
Murat Sezgin'in annesi Songül Sezgin ise, "Oğluma kavuşacağım günü bekliyorum. Çok mutluyum. Çok sevinçliyim" şeklinde konuştu.
Daha sonra DİP, SDP, Çarşı Grubundan oluşan yaklaşık 50 kişilik grup arkadaşlarını adliye çıkışında son kez cezaevine uğurladılar. 3 sanığın birkaç saat içinde savcılık talimatıyla tahliye olacakları belirtildi.