ENGELLİ REHABİLİTASYON MERKEZİNDE YOLSUZLUK !

AK Parti Antalya Milletvekili Gökçen Özdoğan Enç, Döşemealtı Engelli Rehabilitasyon Merkezi’nde 1 öğrenciye 8 personel düştüğünü ifade ederek, "Merkezin yıllık zararı 3 milyon 254 bin lira" dedi.

AK Parti Antalya Milletvekili Gökçen Özdoğan Enç ve AK Parti Antalya İl Başkanı Mustafa Köse il binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Milletvekili Gökçen Özdoğan Enç, sosyal konuklara dikkat çekmek amacıyla özel çalışması olduğunu söyledi.
Antalya’da 2004-2009 yılları arasında Antalya Büyükşehir Belediyesinin AK Partili bir belediye olduğunu hatırlatan Enç, o dönemde Döşemealtı ilçesine bir engelli rehabilitasyon merkezinin yapımına başlandığını ifade etti. Batı Avrupa’nın ve Türkiye'nin en büyük merkezlerinden birinin temelinin atıldığını dile getiren Enç, şöyle konuştu: "26 bin metrekare alan üzerine, 14 bin metrekare alanı ise kapalıdır. 500 öğrencinin aynı şekilde ders alabileceği 85 yataklı bir otel gibi planlamıştık. 14 bin metrekare kapalı alan içine yarı olimpik yüzme havuzu, hidroterapi havuzu, seralar, hayvanat bahçeleri, hobi bahçeleri ve kafeteryalar vardı. Biz seçimleri kaybetmeden önce bu merkezin yüzde 90’ı bitmiş durumdaydı. Seçimleri kaybettik. Yönetimi devralan belediye burayı bir şekilde tamamladı. Ardından 15.09.2010 protokolle Engelli Bireyler Derneği adı altında buranın devrini sağlıyor. Bu derneğin başında da yerel idareci olan Gülseli Akaydın var. Bizim planlarımızın dışında o zamanki mevcut irade bir takım inisiyatifler kullanıyor."

68 PERSONEL NE İŞ YAPAR?
Konuşmasını verdiği örneklerle destekleyen Enç, sözlerine şöyle devam etti: "Burada, bir kurum müdürü, 8 özel eğitim öğretmeni, 5 fizyoterapist, 1 psikolog, 2 memur var. Büyükşehir Belediyesi tarafından sağlanan hizmet personeli sayısı 68’dir. İki hafta önce burayı görmek istedim. Tam bir hayal kırıklığıyla karşılaştım. Hobi bahçeleri, atölyeler, engellilerin faydalanabileceği alanların hiçbiri faaliyette değildi. O zaman şu soruyu soruyordum. Bu 68 personel burada ne iş yapar? Ne yaptılar?"

1 AYLIK MALİYET 337 BİN 890 LİRA
Rehabilitasyon merkezinin bir aylık giderleri hakkında da bilgi aktaran Enç, şunları söyledi:
"Elektrik 9 bin, su 300 lira, doğalgaz 2 bin, mutfak 15 bin, personel 156 bin (belediyenin görevlendirdiği personel) personel 60 bin (derneğin sözleşmeli personeli), KDV 4 bin, servis sağlayan 11 aracın akaryakıt gideri 15 bin, servis sağlayan 11 aracın kira gideri 75 bin olmak üzere 1 aylık gider toplam 337.890 liradır."
Enç, servis sağlayan araçların kira bedellerinde her yıl artış yaşanmasının da dikkat çektiğini söyledi. Enç, bu noktada belediyenin denetim mekanizmasının inceleme başlattığına değindi.

ENGELLİ BAŞINA 4 PERSONEL
2014 yılının Nisan ayında rehabilitasyon merkezine devam eden öğrenci sayısının 163 olduğunu kaydeden Enç, sözlerini şöyle sürdürdü: "Milli Eğitim Bakanlığı yasal çerçevede verilen eğitimle ilgili 66 bin liralık eğitim desteği var. 163 öğrencinin hepsi haftada 2 gün 45’er dakika eğitim alıyor. Normal şartlarda 5 gün boyunca tam gün yani 40 saat eğitim almaları gerekiyor. Orasının durumu içler acısı durumda. Toplamda devam eden öğrenci sayısı 30. Şişirme personel sayısına baktığımız zaman neredeyse engelli başına 4 personel düşüyor."

YILLIK ZARAR 3 MİLYON 254 BİN
Enç, burasının iyi işletilemediğine dikkat çekerek sözlerine şöyle devam etti: "500 öğrencinin hizmet alabileceği Batı Avrupa ve Türkiye’nin en büyük rehabilitasyon merkezinin çalışan 85 personeliyle aynı anda sadece 8 öğrenciye hizmet veriyor. Bu insafsızlıktır. Toplam aylık gideri 337 bin lira. Milli Eğitim Bakanlığı’ndan aldığı gelir 66 bin lira. Kabaca aylık zarar 271 bin lira. Yıllık 3 milyon 254 bin lira zarardan bahsediyoruz. Tamamen iyi niyetle sosyal sorumluluk projesi dahilinde yapılan bir yerin beceriksizlik yüzünden işletilemediğini, kamunun zarara uğratıldığını görüyoruz" dedi.

"TAKİPÇİSİ OLACAĞIM"
Merkezin birçok yerinin bakımsızlıktan çöktüğünü tahrip olduğunu savunan Enç, konu hakkında yasal soruşturma başlattıklarını belirtti. Engelli merkezini ziyaretinde sadece iki engelli bireyin eğitim aldığını dile getiren Enç, "Koca tesis iki öğrenci, onlarca personel. Burada bir usulsüzlük olduğu alenen belli. Yasal anlamda kusur kimdeyse incelemenin ardından ortaya çıkacak. Yasal anlamda takipçisi olacağım" dedi.
Personelin nasıl değerlendirildiğini gördüklerini belirten Enç, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bir yandaşları memnun etme gibi kullanılmış. İhtiyaç varsa personel alınır. İhtiyaç olmadığı halde, ihtiyaç varmış gibi gösterip, en kötüsü engelliler üzerinden yapmak benim ahlaki inancıma ne de etik değerime uygun değil. Bir anne ve Antalyalı olarak bunun karşısındayım. Burayı düzeltmek zorundayız."

"BELEDİYE BATIRILMIŞ"
İl Başkanı Köse, bunun yapılan yolsuzluklardan sadece bir örneği olduğuna işaret ederek, "Belediyeye bağlı kurumda yapılan yolsuzluğun belgeleri bunlar. Belediyenin nasıl batırıldığı işçilerin maaşlarının nasıl ödenemediği buradan anlaşılıyor. Bundan sonra bunları kamuoyu ile paylaşacağız" dedi.
09.06.2014 13:16:37