CHP LİDERİ ''GÖRÜŞMELER KESİLMEMELİ''

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun çalışmalarına devam etmesini istediklerini belirterek, “Görüşmelerin kesilmesini istemiyoruz dedi.

TBMM Başkanı Çiçek’e mutabık kalınan ve kalınmayan komisyonun yaptığı çalışmaların kamuoyuna açılmasını istedik” dedi.Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda alınan kararla komisyonun geleceği konusunda görüş alışverişinde bulunmak üzere liderler turuna çıkan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştü.TBMM Başkanı Çiçek ile yaklaşık 55 dakika görüşen Kılıçdaroğlu, görüşmenin ardından gazetecileri açıklamalarda bulundu.Kılıçdaroğlu, Anayasa değişikliği konusunda, Çiçek’in Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun çalışmaları hakkında bilgi verdiği söyledi. Yeni anayasa çalışmaları kapsamında 48 madde üzerinde anlaşıldığını dile getiren Kılıçdaroğlu, “Eğer süreç biraz daha devam eder, tartışmalar olursa, bu üzerinde uzlaşılan madde sayısının daha da artacağını umuyoruz” dedi.Görüşmeleri tıkayan temel konunun AK Parti’nin ‘başkanlık’ ısrarından vazgeçmemesi olduğunu savunan Kılıçdaroğlu, konuşmasına şöyle devam etti:“Yaklaşık 40 madde AK Parti’nin başkanlık ısrarı nedeniyle görüşülemiyor. Biz AK Parti’nin bu ısrarından vazgeçip diğer maddelerin de tartışılması yapılabilirse, büyük ölçüde uzlaşı sağlanabileceği düşüncesindeyiz. Öte yandan Sayın Başkan’a üzerinde mutabık kalınan ve kalınmayan komisyonun yaptığı çalışmaların kamuoyunun tartışılmasına açılmasını, sivil toplumun tartışılmasına açılmasını istedik. ‘Bu komisyonun yetkisindedir’ dediler. Arkadaşlar bu konudaki düşüncelerini ifade edecekler. Bugünü kadar yapılan çalışmalar bir şekliyle kamuoyuna yansıtılmalı. Partilerin temsilcilerinin anayasa değişiklikleriyle ilgili görüşlerini eğer kamuoyuna açıklarlarsa, en azından kamuoyu CHP’nin, AK Parti’nin, MHP’nin ve BDP’nin anayasa değişiklikleri konusunda görüşlerini de öğrenmiş olurlar.”
Parti olarak özgürlükçü ve çağdaş bir anayasadan yana olduklarını söyleyen Kılıçdaroğlu, “Görüşmelerin kesilmesini istemiyoruz. Görüşmeler kesilmemelidir. Türkiye’nin çağdaş, özgürlükçü bir anayasa ihtiyacı var. Bu konudaki düşüncelerimizi aktardık” diye konuştu.

“ANAYASA KAPALI KAPILAR ARDINDA YAZILACAK BİR METİN DEĞİLDİR”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, anayasanın kapalı kapılar ardında yazılacak bir metin olmadığını belirterek, görüşmelere hiçbir mazeret üretilmeden devam edilmesi gerektiğini söyledi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile yaptığı görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin TBMM Başkanı Çiçek’in dün yaptığı “Seçim sürecine girildi. Bu süreçte yeni Anayasa çalışmalarının yapılamayacağını ve daha da uzatamayız” açıklamalarının hatırlatılması üzerine Kılıçdaroğlu, “Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda her partiden üç milletvekili arkadaşımız var. Yerel seçimlerde bu arkadaşlarımız gerekirse seçim sürecine katılamamış olurlar. Anayasa gibi çok temel bir değişikliği yapıyorlar, önemli bir görev üstlendiler” dedi.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyelerinin Meclis’in tatilde olduğu dönemde de çalışabileceklerinin altını çizen Kılıçdaroğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

“Burada bütün mesele niyette. Anayasa metni bir uzlaşma metnidir. Demokrasimizin ana omurgasını oluşturuyor. Güçler ayrılığı ilkesinin çok kalıcı ve demokrasiyi güçlendirecek bir yapı içerisinde oluşturulması gerekiyor. Yasama-yürütme-yargının yanında medya özgürlüğü çok önemli. Bütün bunların anayasal güvencelere kavuşturulması gerekiyor. Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı çok önemli. Üniversitelerin özerkliği ve özgürlüğü çok önemli. Eğer Türkiye bunları yapabilirse büyük bir mesafe alacaktır. Gezi Parkı eylemlerini düşünün arkadaşlar. Geleceğimiz olan gençler özgürlük istiyorlar. Daha güçlü bir demokrasi istiyorlar. Bunu yapacak olanda siyasal partilerdir. Gerçekten özgürlüğü ve demokrasiyi bu ülkeye getireceksek bunun ilk adımı anayasayla olacaktır. Bunu yapmak durumundayız.”
“Geri çekilmek, tatil geliyor, seçim geliyor gibi mazeretlere sığınmak doğru değildir” diyen Kılıçdaroğlu, anayasanın temel bir yasa olduğunu ve bu temel yasa üzerinde herkesin oturup düşünmesinin gerektiğinin altını çizdi. Anayasanın bütün boyutlarıyla tartışılması gerektiğini dile getiren Kılıçdaroğlu, “Bakın biz daha bu sürecin ortasındayken görüşülen maddelerin üzerinde uzlaşı sağlansın, sağlanmasın sivil toplumun tartışılmasına açılmasını istiyoruz. Çünkü toplumda, gençlerimizde katılmalıdır bunlara. Üniversiteler katılmalıdır. Acaba hangi maddeler üzerinde nasıl uzlaşı sağlandı. Hangi maddeler üzerinde hangi siyasal partinin kendi marji var, kendi çekincesi var. Bütün bunlar tartışılmalıdır. Anayasa kapalı kapılar ardında yazılacak bir metin değildir. O nedenle biz anayasa önem veriyoruz, çalışmalara önem veriyoruz. Milletvekili arkadaşlarımız çalışıyorlar, katı veriyorlar. Uzmanlar katkı veriyorlar. O nedenle görüşmeye hiçbir mazeret üretmeden devam edilmelidir diye düşünüyoruz” dedi.


10.07.2013 12:20:39