Antalya'da, etkili olan soğuk sebebiyle ürünlerinin donmasından korkan üreticiler seralara soba kurdu. Ellerinde termometreler ile seralarını köşe bucak dolaşıp sıcaklığı ölçen üreticiler sıcaklığın sıfırın altına düşmemesi için bu defa seralara kömür çuvalı taşıdılar.
Özellikle gece kendini gösteren ve 2004 yılından bu yana en soğuk günlerini yaşayan Antalya'da soğukla mücadele her alanda devam ediyor. Türkiye'nin sebze ve meyve üretim merkezi olan kentte üretici de ürünlerini kurtarma telaşına düştü. Yılın bu zamanlarında soğuk havaya alışık olan çiftçi, Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nden yapılan don uyarısının ardından alarma geçti. Üretici Eylül ayında toprağa koyduğu 9 ay boyunca bir çocuk gibi baktığı domatesini soğuktan korumak için dikkat ediyor. Gece hava sıcaklığının düşmesiyle birlikte saat 22.30'da fenerler ile seralarına koşan üretici, tatlı bir çalışma içerisine girdi. Domates seralarını kömür sobalarıyla donatan üreticiler, ürünlerini çuval çuval taşıdıkları kömür çuvallarıyla kurtarmaya çalışıyor. Bir dönümlük serada 5 bölgede soba yakan çiftçiler, geceyi seralarda geçiriyor.
METEOROLOJİYİ TAKİP EDİYORUZ
Ocak ve Şubat aylarında Antalya'nın soğuk olduğunu ancak zirai don uyarısına her zaman gerek duyulmadığını söyleyen üretici Süleyman Rüzgar, "Meteorolojiyi takip ediyoruz, internet üzerinden don uyarılarına bakıyoruz. Şu an Antalya'da zirai don uyarısı var, bu sebeple serayı belli bir sıcaklıkta tutmamız gerekiyor. Bunun yolu da sadece soba kurmaktır" dedi. Ürünlerin donmasının büyük mali külfete sebep olacağını söyleyen Süleyman Rüzgar, şöyle konuştu: "Biz normalde domatesleri 1,5-2 lira arasında komisyonculara veriyoruz, ama eğer don olursa ve üretim düşerse komisyoncular sebebiyle İstanbul'daki vatandaş 1 kilo domatesi 4-5 liradan yiyebilir."
SERA İÇİNDE SOBA YAKTIK
20 yıldır seracılıkla uğraşan Ahmet Demir de serasını sobalarla donattı. Kurduğu sanayi tipi kömür sobalarının borularını bir kalorifer tesisatı gibi seranın farklı noktalarına ulaştırmayı başaran Ahmet Demir, daha önce odun kullandıkları için her iki saatte bir sobaları kontrol etmeleri gerektiğini ancak kömür kullanmaya başladıklarından bu yana rahatladıklarını söyledi. Sera içindeki termometrelerin 2 dereceyi gösterdiği andan itibaren soba yakmak zorunda olduklarını söyleyen Demir, ürünlerin hasat zamanına yakın bir dönemde en çok korktuklarının soğuk hava olduğunu sözlerine ekledi.
Antalya, 2004 yılının Şubat ayından bu yana en soğuk gecelerini yaşıyor. Meteoroloji Bölge Müdürlüğü, yaptığı açıklamalarla çiftçileri özellikle bu gece eksi 4'e kadar düşecek olan soğuk hava sebebiyle uyarmıştı.
08.01.2013 10:01:22
ANTALYA SERACILARINDA SOĞUK PANİĞİ
ANTALYA'DA 0 DERECEYE KADAR DÜŞEN SICAKLIK SEBEBİYLE SERALARDA SOBA YAKILMAYA BAŞLANDI ÇİFTÇİLER SABAHA KADAR SERALARININ BAŞINDAN AYRILMADI.