ABD'DEN TÜRK FİRMASINA İRAN ENGELİ

ANTALYA Haber Girişi : 07 Ocak 2014 11:19
ABD'DEN TÜRK FİRMASINA İRAN ENGELİ
ABD Ticaret Bakanlığı, bir Türk firmasının, İran’a kullanılmış iki yolcu uçağı motorunu satmasını engellemek için acil kararname çıkardı.
Ticaret Bakan Yardımcısı David Mills’in Cuma günü imzaladığı kararname, 3K Havacılık ve Lojistik şirketinin, İran’ın Pouya Havayolları firmasını kullanarak İran’a yapmayı planladığı ihracatı durdurmayı amaçlıyor. 180 günlüğüne geçerli olacak kararname 3K ve Pouya’nın yanında, kullanılmış motorları Türkiye’ye ihraç eden ABD merkezli Adaero firmasına da sınırlandırma getiriyor. Her üç şirket ve yetkililerinin, uçak motorlarının yanı sıra ABD ihracat kontrol listesinde bulunan bütün ürünlerin de ihracatı, ithalatı, ticareti ve benzer faaliyetler yürütmesi yasaklanıyor. Bankalar, sigorta şirketleri ve ilgili kuruluşların da bu tür alış-verişlere dahil olması engelleniyor.

Adaero firmasının genel müdürü Sadettin Ilgın, firmanın herhangi bir hukuksuz ticari faaliyeti bulunmadığı, şirketin adını temizlemek için Amerika ve Türkiye’deki yetkililerle görüşmeler yaptıklarını ifade etti. Ilgın, Türk Havayolları’ndan aldıkları motorları, ABD merkezli International Aerospace Group’a 4.1 milyon dolara sattıklarını ve motorların, Aralık ayında İstanbul’dan Frankfurt’a gönderildiğini belirtti. Ilgın, motorların Rusya’daki Sibirya Havayolları’na gönderileceği yönünde bilgi aldıklarını ve kararnameyi duyunca şoke olduklarını söyledi. Motorları 3K firmasına satmadıklarını belirten Ilgın, ellerinde, ticaretin hukuk çerçevesinde gerçekleştiğini kanıtlayacak evraklar bulunduğunu ifade etti.

Türkiye’deki yetkililerden Pouya Havayolları’nın motorları Antalya’da teslim almasına izin verilmediğini öğrendiğini söyleyen Ilgın, 3K yetkililerinin ise motorları Almanya’ya göndermeyi planladıklarını belirtti.

ABD Ticaret Bakanlığının yılda en fazla iki kez bu tür kararnameler çıkardığı bildirildi.