Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fevzi Ersoy, Türkiye'de böbrek yetmezliği nedeniyle 75 bin kişinin diyalize girdiğini belirterek, "Bu sayı 2017 yılında 100 bini bulacak" ded
Akdeniz Böbrek Hastalıkları ve Organ Nakli Derneği 13 Mart Dünya Böbrek Günü nedeniyle "Böbreklerimizi koruyalım" konulu bir bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıya konuşmacı olarak katılan Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fevzi Ersoy, Türkiye'de 75 bin kişinin böbrek yetmezliği nedeniyle diyalize girdiğini söyledi. Prof. Dr. Ersoy, her 7 kişiden birinin böbrek hastası olduğu Türkiye'de toplam böbrek hastası sayısının ise 7 milyon 300 bini bulduğunu belirtti.
2017'DE SAYI 100 BİN
Böbrek hastalığının her yıl giderek arttığını belirten Prof.Dr. Ersoy, 2017 yılında son dönem böbrek yetmezliği nedeniyle diyalize girecek böbrek hastası sayısının 100 bine ulaşacağını söyledi. Böbrek hastalığının kadınlarda erkeklere göre daha sık görüldüğünü belirten Prof.Dr. Ersoy, Marmara ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde böbrek hastalığının daha yaygın olduğunu bildirdi. Sağlık bütçesinin yüzde 5'nin diyaliz ve nakil hastaları için kullanıldığını belirten Prof.Dr. Ersoy, böbrek hastalarına 2016 yılında 3 milyar dolar harcanacağını ifade etti.
ŞEKER VE TANSİYONA DİKKAT
Böbrek hastalığının nedenleri arasında şeker ve hipertansiyonun ilk sırada geldiğini vurgulayan Prof. Dr. Ersoy, "Yapılan araştırmalara göre böbrek hastalarının yüzde 35.2'si sigara içicisi. Yüzde 32,7'si tansiyon hastası. Şeker hastası sayısı da oldukça fazla. Kronik böbrek hastalığına neden olan şeker hastası sayısı hızla artıyor. Şeker hastası oranı nüfusun yüzde 40'ına yaklaştı. Tansiyon hastası sayısı da yüzde 30'a yakın" dedi.
SİGARA TANSİYONU 1 DERECE ARTIRIYOR
Böbrek hastalığından korunmak için yapılması gerekenleri anlatan Prof.Dr. Fevzi Ersoy, "Sigaradan uzak durulması gerekiyor. Bir sigara tansiyonu bir saat boyunca bir derece artırır. Bu nedenle sigaradan uzak durun. Günde 8-10 bardak su için. Suyun niteliği önemli değil, çeşme suyu da içilebilir. Haftada en az 3 kere 30 dakikadan az olmayacak şekilde tempolu yürüyün. Tuzdan uzak durun. Gereksiz ilaç kullanmayın. Kilonuza dikkat edin" dedi.