YENİ TÜRK TİCARET KANUNU VE TEKNOLOJİ

YENİ TÜRK TİCARET KANUNU VE TEKNOLOJİ

 

6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girdi. Kanunu getirdiği yeniliklerle , hayatımızın her alanına dahil olan  internet ve bilişim teknolojisi artık ticari hayatımıza da giriyor.

Yeni yasa ile kendinize ait güvenli e – imzalarınız ve güvenli e-posta adreslerinizi kullanarak , diğer kişi yada şirketlerle internet ortamında sözleşmeler imzalayabilir , yine internet ortamında faturalarınızı  ve teyit mektuplarınızı karşı tarafa tebliğ edebilir – karşı taraftan tebliğ alabilir ,tüm ticari  kayıtlarınızı elektronik ortamda saklayabilirsiniz. Ek olarak Şirket Genel Kurul çağrılarını elektronik posta ile yapabilir , toplantıya katılım, öneri sunma, oy kullanma gibi yönetime dair faaliyetlerinizi de internet ortamında elektronik imza ile gerçekleştirebilirsiniz.

Eğer bağımsız denetime tabi  sermaye şirketiniz varsa , yani ; ardı ardına iki yıl boyunca aktif büyüklüğü 150 milyon ya da daha fazla olan, yıllık geliri 200 milyon ya da daha fazla olan ve yıllık çalıştırdığı işçi sayısı 500 ve daha fazla olan şirketlerdenseniz , internet sitesi açmak ve birtakım şirket bilgilerinizi bu sitede yayınlamak zorundasınız . Aksi halde 100 gün ila 300 gün arasında adli para cezası ile cezalandırılabilirsiniz.

Yeni Türk Ticaret Kanunu getirdiği yeniliklerle ticari akışı hızlandırmasının yanı sıra ,tacirin ödev ve yükümlülüklerini arttırdı. Artık tacirler daha profesyonel davranmak ve çağı yakalamak durumundalar. 

ALEV ÜNLÜ