ANTALYA'NIN 810 'UNCU FETİH YILI

ANTALYA HABER Haber Girişi : 06 Mart 2017 09:03
ANTALYA'NIN 810 'UNCU FETİH YILI
Antalya’nın fethinin 810’uncu yıl kutlamaları renkli görüntülere sahne oldu. Tarihi kale ve surlar etrafından kortej yürüyüşüyle başlayan fetih kutlamalarında, mehter takımı, kılıç kalkan ekipleri ...
Antalya’nın fethinin 810’uncu yıl kutlamaları renkli görüntülere sahne oldu. Tarihi kale ve surlar etrafından kortej yürüyüşüyle başlayan fetih kutlamalarında, mehter takımı, kılıç kalkan ekipleri ve okçuların gösterileri büyük beğeni topladı. Kutlamalarda ayrıca Antalya’yı fetheden Sleçuklu Sultanı I. Gıyaseddin Keyhüsrev ruhuna denize okçular tarafından ıslıklı ok fırlatıldı.
5 Mart 1207 tarihinde Selçuklu Sultanı I. Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından fethedilen Antalya’nın, fethinin yıl dönümü için büyük bir kutlama organizasyonu gerçekleştirildi. Geçmiş yıllarda sessiz sedasız kutlanan Antalya’nın fethinin 810’uncu yıl dönümü kutlamaları bayram kutlamalarını aratmadı.
Antalya Valiliği ve Büyükşehir Belediyesinin ortaklaşa organize ettiği fetih kutlamalarına, Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Tugay ve Garnizon Komutanı Piyade Albay Tahir Savran, Antalya Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, AK Parti Antalya milletvekilleri Sena Nur Çelik, Hüseyin Samani ve İbrahim Aydın’ın yanı sıra şehit aileleri, gaziler, yöresel kıyafetleriyle halk oyunu ekipleri, dernekler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

"Bu şehir bize altın tepsiyle hediye edilmedi"
Kutlamalar öncesi konuşan Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Antalya’nın dünyanın en güzel şehirlerinden bir tanesi olduğunu belirterek, bunun kıymetinin bilinmesi gerektiğini vurguladı. Antalya için ecdada borçlu olduklarını kaydeden Karaloğlu, "Dünyanın en güzel şehirlerinden birisinde huzur ve barış içerisinde yaşıyorsak bunu dedelerimize ve atalarımıza borçluyuz. Bu topraklar tesadüfen bizim olmadı, altın tepsi içerisinde getirilip bize hediye etmediler" dedi.
Karaloğlu ayrıca gençlere de nasihatlerde de bulunarak "Sevgili gençler 5 Mart 1207 tarihini unutmayın, zihninize kazıyın. Çünkü o tarihten itibaren Antalya vatan yurdu oldu" diye konuştu.

"Vefamızı göstermiş bulunuyoruz"
Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Menderes Türel ise fethin yıl dönümünün 810 yıl sonra görkemli bir şekilde kutlandığına dikkat çekti. I. Gıyaseddin Keyhüsrev’e vefa borçlarının olduğunu kaydeden Türel, "Vakit ecdattan bayrağı devralma vaktidir. İşte bugün burada bayrağı devraldığımızı, vefamızı ve kararlılığımızı göstermiş bulunuyoruz. Anadolu ve Antalya Türk yurdu haline geldiyse bu büyük ecdadın sayesindedir. Tarihten ders almak boynu uzun borcudur" dedi.

Büyük beğeni topladı
Cumhuriyet Meydanı’nda 09.30’da Türk bayrakları ile Selçuklu flamalarıyla başlayan kortej yürüyüşünün ardından Karaoğlan Parkı’na gelindi. Burada devam eden kutlamalar Fetih suresinin okunuşuyla başladı. Ardından geçilen kutlama etkinliklerinde kılıç kalkan, mehteran takımı ile okçu ekiplerinin gösterileri vatandaşların büyük beğenisini topladı.

Keyhüsrev ruhuna denize ıslıklı ok atıldı
5 Mart 1207 tarihinde Antalya’yı fetheden isim olan I. Gıyaseddin Keyhüsrev için okçular sur kenarına gelerek ıslıklı oklarını denize yöneltti. Okçular, Keyhüsrev ve tüm Osmanlı şehitlerinin ruhuna ithafen ıslıklı oklarını denize fırlattı. Ok atma merasiminde ayrıca Vali Münir Karaloğlu ile AK Parti Antalya Milletvekili Hüseyin Samani de ‘Ya Hak’ diyerek ok fırlattı.
Ardından mehteran takımının gösterileriyle son bulan kutlama Antalya Kültür Merkezindeki etkinliklerle devam etti. Kutlamalar 5 Mart’ta Uluslararası Runatolia koşusu ile son bulacak.